COMPLEX ANGIOPLASTY UP TO CTO

Profesor Saito u KBC Srbije

Lek za do sada neizlečivo srce

Zahvaljujući najnovijoj metodi otklanjanja začepljenja na koronarnim arterijama, kardiovaskularni bolesnici sa potpunim zakrčenjem krvnih sudova ponovo će moći normalno da žive. Prezentaciju ove metode, koja se sprovodi specijalnim žicama tankim kao vlas kose, nakon čega krv počinje ponovo nesmetano da prolazi kroz arteriju, obavio je u Institutu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije profesor Šigeru Saito iz Japana.

Profesor Saito jedan je od vodećih eksperata iz oblasti interventne kardiologije i njegova tehnika karakteristična je po tome što sve kataterizacije radi kroz arteriju ruke, a pacijent posle dva sata može da ide kući.

Za zapušene krvne sudove do sada nije bilo leka. Hirurški zahvati niti ugradnja bajpasa nisu mogli otkloniti zamor, gušenje i malaksalost, simptome sa kojima su se ovakvi bolesnici svakodnevno susretali. Jednostavno, oni su ostavljani da pate.

- Zbog toga metoda profesora Saita i jeste revolucionarna. Konvencionalnim žicama, debljine vlasi kose, preko ručne arterije ulazi se u krvni sud i razbija se fibrozni čep. Tako se ponovo uspostavlja normalan dotok kiseonika u srce, a pacijentu je omogućeno normalno da diše i da se kreće - objašnjava za "Blic" dr Milan Nedeljković, organizacioni direktor ovog demonstracionog simpozijuma.

Za rešavanje manjih arterijskih zapušenja naši stručnjaci su do sada koristili dužu i komplikovaniju metodu, kataterizaciju iz preponske arterije. Nakon zahvata, pacijentu je bilo potrebno desetak dana za oporavak.

Metoda otklanjanja začepljenja na arterijama, zahvaljujući gostu iz Japana, ubuduće će se koristiti i u Institutu za kardiovaskularne bolesti KCS, tako da naši građani više neće morati da odlaze u inostranstvo na lečenje.

- Naši pacijenti sa starim začepljenjima arterija do sada su, ako su mogli da plate, najčešće odlazili u Milano ili Ameriku, gde intervencija košta oko 15.000 evra. Sada će to pokrivati zdravstveno osiguranje - kaže dr Nedeljković.

Gost iz Japana za dva dana uradio je više od dvadesetak teških operacija. Da bi saznali sve o ovoj metodi, učesnici demonstracionog simpozijuma bili su i stručnjaci iz Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Sonja Todorović, BLIC, 9. april 2005.

back | home | top